Hogyan kóstoljuk a pálinkát?
A pálinka kóstolásához legoptimálisabb, ha az ital hőmérséklete 18-20 Celsius fok, csakúgy, mint a testes, nagy vörösborok esetében. Ezen a hőmérsékleten mutatja meg ugyanis a pálinka leginkább illatát, aromáit, és ízét.

A pálinkát célszerű igazi – tulipán formájú- pálinkás pohárból kóstolni. A pohár kialakítása nem véletlen. Legelőször a pálinka illata csapja meg az orrunkat. Ezek az adott gyümölcsre leginkább jellemző illatok. Majd kortyoljunk egy aprót a pálinkából, és ismerkedjünk az illatokhoz tartozó ízekkel! (Leküldhetjük egyetlen határozott mozdulattal is a pohár tartalmát, de ezt nem kóstolásnak, hanem ivásnak hívjuk…)

A pálinkakóstolásnál is hasonlóan a borkóstoláshoz a semleges, neutrális ízvilágtól indulva haladunk az egyre intenzívebb illatok, és ízek felé. Célszerű tehát a kóstolósort ezen elv betartásával összeállítani.

Galéria - Hogyan kóstoljunk pálinkát

 
 
 


vissza
Kövess minket:
Tel.: +36 30 993 8411