Mit nevezünk pálinkának?
2002. július 1-jétől a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1576. sz. rendelkezése határozza meg a pálinka fogalmát, és ezzel megkülönbözteti a pálinkát a többi szeszesitaltól.

2004-ben az Európai Unió is elfogadja a kizárólagos névhasználatot.

2008. november 3-án születik meg a pálinkáról szóló törvény (LXXIII. törvény), ami még szigorúbban határozza meg a pálinka fogalmát.
A törvény alapján például nem nevezhető pálinkának a mézes szeszesital.

2009. február 15-től a zárjegy is megkülönbözteti a pálinkát az egyéb szeszesitaloktól. A pálinkazárjegy bevezetése a fogyasztók tájékoztatását szolgálja.

Pálinkának nevezhető az a szeszesital:
  • ami 100% gyümölcsből készült párlat, ami nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot
  • aminek kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- vagy vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly, vagy aszútörköly lehet az alapanyaga
  • aminek cefrézése, erjesztése, lepárlása, érlelése és palackozása Magyarországon történt
  • aminek alkoholtartalma minimum 37,5% V/V
  • aminek elnevezésében a pálinka szó kizárólag így írható le: pálinka
A pálinka elnevezést kizárólag Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.

Galéria - Mit nevezünk pálinkának



vissza
Kövess minket:
Tel.: +36 30 993 8411